esti mese gyerekeknek

A mesék szerepe a gyereknevelésben: Hogyan segítik a gyermeki agresszió kezelését?

A gyermekkori mesék fontossága sokkal jelentősebb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen nemcsak a gyermekek fejlődését segítik, hanem a későbbi problémakezelés alapjait is lefektetik. Az alábbiakban bemutatjuk, miért fontos rendszeresen mesélni a kicsiknek, és milyen képességeiket fejlesztheti ez a tevékenység.

A mesék jelentősége a gyermeknevelésben

Manapság a játék, a mese és más művészeti formák háttérbe szorulnak a gyereknevelésben, pedig ezek létfontosságúak a gyermekek fejlődéséhez. Létezik az emberi léleknek egy olyan mély rétege, amelyhez csak indirekt módon, például a meséken keresztül tudunk hozzáférni.

A kutatások és a tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a művészetek sokkal több figyelmet érdemelnének a gyereknevelésben. Nem csupán szórakozást nyújtanak, hanem aktívan hozzájárulnak a gyermekek szellemi és érzelmi fejlődéséhez. Az esti mesélés szerepét egyre inkább átveszik a rajzfilmek és a számítógépes játékok, pedig azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek, pótolhatatlan élményeket és értékes képességeket szereznek.

Mesék, amelyek élethosszig tartó hatással bírnak

A mesék egyik legfontosabb funkciója, hogy megtanítanak ÉLNI. Képesek bemutatni olyan nehéz élethelyzeteket, amelyek mindenki életében előfordulhatnak, és megoldásokat kínálnak a kihívásokra. A mesék szimbolikus nyelvezete gyakran mélyebb üzeneteket hordoz; például egy mesében az „anya, aki megeszi a fiait” egy túlságosan rátelepedő szülő viselkedését tükrözheti. Az ilyen szimbólumok segítenek a gyerekeknek megérteni és feldolgozni a valós életben előforduló nehézségeket.

A mesék a morális értékeket is közvetítik. Régen például a mesehősök mindig tisztelték az időseket, és a mesék segítségével ma is átadhatók ezek az értékek a gyerekeknek. Az erkölcsi tanulságokat azonban nem lehet egyszerű beszélgetéssel közvetíteni, mivel a gyerekek csak közvetett úton, érzelmi élményeken keresztül sajátítják el ezeket. Az azonosulás folyamata során nem pusztán megértésről van szó, hanem mélyebb érzelmi kötődésről, amely a jobb agyféltekében zajlik, míg a logikai megértés a bal agyfélteke funkciója.

A mesei szimbólumok ereje

A mesékben gyakran találkozunk kihívásokkal és konfliktusokkal, amelyek az élet valóságos nehézségeit tükrözik. Ezek a történetek nem próbálják elrejteni az élet kihívásait, sőt, segítenek megtanítani a gyerekeket arra, hogy hogyan lehet ezekkel megbirkózni. Sok szülő hajlamos „szelídebbé” tenni a meséket, például kihagyja a Piroska és a farkas történetéből a nagymama felfalását. Azonban a jó mesék évtizedek, évszázadok alatt nyerték el végső formájukat, és nem szabad racionalizálni vagy cenzúrázni őket, mivel épp a szimbolikus jelentésük révén érik el hatásukat.

Amikor mesélünk egy gyermeknek, ő saját maga alkotja meg a belső képeket, így a történet feldolgozása az érzelmi érettségéhez igazodik. A hallott mesék révén a gyerekek saját tempójukban képesek feldolgozni az eseményeket, és annyira képzelik el a történetet, amennyire azt még el tudják viselni.

Problémamegoldás és érzelemkezelés a mesék segítségével

A gyerekek gyakran újra és újra ugyanazt a mesét szeretnék hallani. Ez azt jelenti, hogy találtak benne valami fontosat, ami segít nekik egy aktuális problémájuk kezelésében. Az ismételt mesélés megnyugvást és érzelmi biztonságot nyújt számukra, ami különösen fontos egy bizonytalanságokkal teli világban.

Ahogyan a történet előrehalad, a gyerekek teljesen átélhetik a mesét, és a szereplőkkel való azonosulás révén tanulnak meg bánni az érzelmeikkel. A mesélés segíthet a szülőknek is megérteni, mi foglalkoztatja a gyereküket. Például egy közös mesealkotás során kiderülhet, hogy a gyermeknek milyen nehézségei vannak, és ezek hogyan jelennek meg a képzeletében.

Az agresszió és a mesehallgatás közötti kapcsolat

Ha egy gyermek nem hall rendszeresen mesét, nem alakul ki a képessége a belső képkészítésre, ami hosszú távon agresszív viselkedéshez vezethet. Az érzelmi és kreatív fejlődés szempontjából fontos, hogy a gyerekek saját maguk alkossák meg a történeteket a hallottak alapján. A jó mesekönyvek ezért csak minimális illusztrációt tartalmaznak, így a gyerek képzeletére bízzák a részleteket.

A mese jelentősége a gyermekek fejlődésében

Összességében a mesék sokkal többet jelentenek, mint puszta esti szórakozás. Az érzelmi és szellemi fejlődés mellett fontos idegpályákat alakítanak ki, segítik a morális értékek elsajátítását, és támogatják a problémamegoldó képességek fejlődését. Meséljetek tehát minél többet a gyerekeknek, hogy érzelmileg kiegyensúlyozott, kreatív és empatikus felnőttekké válhassanak.

Tanulj a szakértőtől!

A Szülők Egyetemén több videót is találsz a témában:

A mesék jelentősége a gyermeknevelésben (csomagajánlat)
A mese szerepe a bölcsődés korú gyermek életében
A mese szerepe az óvodás korú gyermek életében
A mese szerepe az iskolás korú gyerekek életében


Előadó: Kerekes Valéria 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító-és Óvóképző Kar Neveléstudományi Tanszékének oktatója, mese- és játékkutató, közel 20 éve foglalkozik a mese kisgyermekkorban betöltött szerepével, a családi-, óvodai- és iskolai mesélés fontosságával.

Számos foglalkozást tart gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak is.

 A mesepszichológia a gyakorlatban című könyv társszerzője Kádár Annamária mellett, továbbá a Mesét másként módszer kidolgozója. 

Kiemelt kép: Depositphotos.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük